Какво представлява лимфния дренаж и за какво помага?

Лимфният дренаж е нежен вид масаж, който стимулира движението на течности в лимфната система. Безбройни са ползите за здравето от тази процедура.

Какво е лимфа и каква е нейната функция?

Преди да разгледаме какво представлява лимфния дренаж, е важно да разберем какво е лимфата и каква е нейната функцията за функционирането на човешкия организъм. Най-общо казано лимфата е бистра течност, която идва от кръвта и циркулира през лимфните съдове на тялото ни, като достига до вените.

Нейната функция е да действа като посредник в хранителния обмен на вещества между кръвта и лимфните съдове. Поради тази причина съставът ѝ непрекъснато се променя и представлява смес от вода, протеини, бели кръвни клетки и микроорганизми, като същевременно носи бактерии и токсини. Лимфната система е от съществено значение не само за усвояването на мазнините и за предпазването ни от инфекции, причинени от външни агенти, но и за пречистването на тъканите ни, когато лимфата се транспортира обратно към вените, за да достигне до сърцето.

Какво представлява лимфния дренаж и за какво помага?

Но къде точно се намира лимфата? Лимфните възли са разположени по цялото ни тяло, за да могат да филтрират замърсяванията. Но най-големите възли са под челюстта, в подмишниците и в областта на слабините. Вероятно сте виждали лимфни възли, когато са възпалени, тъй като това обикновено се случва, когато около тях има инфекция или травма. При инфекция на гърлото например може да почувствате лимфните възли подути.

Какво представлява лимфния дренаж?

Лимфният дренаж е масаж, който стимулира движението на лимфните течности в цялото тяло. При някои случаи лимфата може да не циркулира правилно поради някаква пречка и течността да започне да се задържа и натрупва. Когато съдовете са претърпели силно изразено разширение във вид на възпалена тъкан, тя проявява пропускливост, което е резултат от намалената й функционалност.

С лимфния дренаж тази функционалност се възстановява. Обикновено лимфодренажният масаж се използва за лечението на лимфедем – състояние, включващо подуване на краката и ръцете. Това подуване се причинява от събраната лимфна течност в меките тъкани и може да се дължи на генетично заболяване, операция, инфекции, наранявания, лечение на онкологично заболяване и др.

Съществуват и други здравословни състояния, които могат да бъдат лекувани с лимфен дренаж. Например артрит, хронична венозна недостатъчност и фибромиалгия. Лимфодренажният масаж е полезен и за намаляване на задържането на вода и подпухналостта на кожата след раждане, за лечение на кожни раздразнения и подобряване на външния вид на кожата и цялостния тонус на тялото.

Какво представлява лимфния дренаж и за какво помага?

Ползи от лимфния дренаж

При мануалния лимфодренажен масаж, при който се стимулира лимфната система, лимфата се придвижва към възлите и ускорява извеждането на излишната течност от междуклетъчното пространство, като я насочва към капилярните съдове.

Със специфични движения, които използват лек натиск за намаляване на задържането на течности, всички телесни отпадъци се елиминират, а кожата отново придобива тонус и сияен вид.

Терапевтът прилага в определена последователност различни масажни техники, които могат да включват компресия/притискане, разтягане или плъзгане, както и други. С плавни и бавни движения се стимулира лимфната система и течността циркулира, без да се задържа – мускулите, които се намират около лимфните съдове, се отпускат, а лимфата достига до лимфните възли, където се пречиства от вредните вещества.

Но какви други ползи могат да се извлекат от лимфния масаж?

Има стягащ ефект

Данните от проведено проучване през 2010 г. сочат, че лимфният дренаж ефективно намалява обиколката на бедрата и дебелината, както на бедрата, така и на коремната мазнина при хора с целулит. Поради това лимфодренажният масаж често се използва за редуциране на целулита и за подобряване на структурата на кожата, тъй като намалява количеството на течността, която притиска фибрите под кожата. Резултатът е съществен спад на оттока и по-малко задържане на вода.

Какво представлява лимфния дренаж и за какво помага?

Засилва имунната система

Лимфният дренаж е прекрасно средство за укрепване на имунната система, тъй като допринася за елиминирането на токсините в цялото тяло. И понеже това е една от функциите на лимфата, движенията, които се прилагат върху кожата, увеличават кръвообращението и активират свободното движение на течностите, вместо задържането им и причиняването на подуване.

Увеличава лимфния поток

Както вече бе споменато, свободната циркулация на течностите към съдовете, които транспортират кръвта спомага за по-бързото отстраняване на излишната интерстициална течност. В междуклетъчното пространство има течност, която идва от веществата, изтичащи от кръвните капиляри, които са най-малкият вид кръвоносни съдове. Нейната функция е да доставя кислород и хранителни вещества до клетките, но също така и да отстранява отпадъчните продукти. Интерстициална течност се оттича към лимфните съдове, докато се образува нова. Излишните течности и токсини са елиминирани, а кислородът в тъканите е увеличен.

Регенерира тъканите

Масажът стимулира кръвообращението. Токсините се извеждат и така лимфният дренаж се превръща в  ефикасно средство за регенерацията на тъканите. Тази процедура е изключително ефективна за подобряване на външния вид на кожата при стрии, белези, бръчки или следи от хирургически разрези. Тя дори може да допринесе за детоксикацията и терапиите против стареене.

Какво представлява лимфния дренаж и за какво помага?

Подобрява цялостния тонус на тялото

Лимфният дренаж подобрява цялостния тонус на тялото, тъй като едно от основните му предназначения е отстраняването на излишната течност и токсините от междуклетъчното пространство.  Ако имате натрупани токсини в тялото, съвсем естествено е да чувствате хронична умора, главоболие и безсъние. С лимфодренажния масаж ще се отървете от всички токсини, предизвикани от стрес, тежки метали, мъртви клетки и всякакъв вид вредни остатъци. Чистата кръв ще циркулира свободно в цялото тяло и ще се чувствате тонизирани, свежи и енергични.

Какво представлява лимфния дренаж и за какво помага?

Извършване на лимфен дренаж – възможности

Ако искате да се възползвате от всички  ползи на лимфният дренаж, имате две възможности: 1. да ползвате услугите на професионален терапевт и естетичен център или 2. да опитате сами у дома.

При първия вариант дренажът ще се комбинира с други техники, една от които е компресивната микровибрация, която се използва за лечение на цялото тяло чрез терапията Ендосфера.

Терапията Ендосфера е процедура за тяло и лице, създадена специално за грижа за лимфната и венозната система: подобрява лимфотока, спомага за извеждането на излишната течност от организма, улеснява детоксикацията, премахва дискомфорта при синдрома на „тежки крака“ и спомага за превенция на различни заболявания.

Ако никога не сте изпробвали терапия с Ендосфера, намерете най-близкия център и изпробвайте БЕЗПЛАТНА ДЕМО ПРОЦЕДУРА!