4 превантивни начина за борба със стриите

Как да се предпазим от стрии – съвети и трикове

Стриите могат да се появят на всяка възраст. Почти няма жена, която да е пощадена от тези малки белези по кожата.  Известни още като striae distensae, те се появяват в резултат на резки промени, при които кожата ни се разтяга или свива много бързо. Въпреки че кожата ни е доста еластична, когато тя е подложена на прекален стрес (разтягане), колагенът, който я поддържа, може да се разкъса, и всъщност стриите са белега, появил се в резултат на заздравяването на кожата.

4 превантивни начина за борба със стриите

Около 80%  от  населението има стрии

Според някои оценки до 80% от населението е запознато с проблема със стриите. Първоначално стриите се появяват като червеникаво-виолетови ленти от успоредни линии върху кожата, но с времето, когато кръвоносните съдове заздравеят, те избледняват и стават по-малко забележими – придобиват бял или сребрист цвят. Стриите се появяват главно върху силно стресирана тъкан, най-често това са корем, бедра и задни части, но могат да се видят и по ръцете, коленете и гърдите.

Как да предотвратим появата на стрии

Стриите са състояние на кожата, което се среща както при жените, така и при мъжете, независимо от възрастта, теглото или типа на кожата. Тъй като обаче са свързани с колебанията в нивата на хормоните, те са по-често срещани при по-нежната половина от населението.  Тези резки по кожата са напълно безвредни и безболезнени като състояние, но без тях бихме били по-щастливи.

Стриите се дължат на колебания в телесното тегло при неконтролируемо качване или сваляне на килограми, като например по време на бременност или при тренировки, когато имаме бърз мускулен растеж. Друга причина за появата на стрии е бързият растеж по време на пубертета, когато кожата започва да се разтяга и загубва еластичността си. И въпреки че стриите обикновено са генетично обусловени, превенцията и превръщането им в едва забележимо състояние на кожата е абсолютно възможно.

Има начини да се предпазим от появата им! Ето как!

4 превантивни начина за борба със стриите

Поддържайте здравословно тегло

Казахме, че стриите започват да се появяват в пубертета, когато тялото израства на височина и рязко покачва теглото си. Но това е естествен процес, на който не може да се повлияе по друг начин освен достатъчно добра хидратация. Подобен е случая и при бременност. Но след като достигнем зряла възраст, здравословната  диета играе ключова роля за поддържане на стабилно телесно тегло. Ако работим върху внимателното контролиране на промените в тялото, така че те да не се случват твърде бързо, можем да намалим вероятността от появата на нежеланите резки по кожата. Ето защо, независимо дали искате да покачите  тегло или мускулна маса, или да свалите няколко килограма, задължително помислете за консултация и професионална подкрепа от специалист!

Хидратацията е от ключово значение

Както вече споменахме, най-добрият начин да предотвратим появата на стрии е добрата хидратация. Кожата съдържа 64% вода, така че пиенето на вода ще ви помогне да поддържате кожата си хидратирана и свежа. Колкото по-хидратирана и мека е кожата ви, толкова по-малък е рискът от поява на стрии. Най-добрата хидратация се постига чрез прием на много вода. Консумацията на безалкохолни напитки или кофеинови напитки, като кафе, могат само да ви доближат до стриите. Също така, за да подпомогнете процеса на запазване на влажността в кожата, използвайте хидратиращи кремове за тяло. Те трябва да съдържат съставки като:

  • алое вера
  • млечна киселина
  • гликолова киселина
  • хиалуронова киселина.

4 превантивни начина за борба със стриите

Включете повече витамини и минерали в диетата си

Стриите могат да възникнат и поради липса на основни хранителни вещества, които не винаги може да си набавите в достатъчно количество. Някои витамини, като витамин С, D и Е, укрепват здравето на кожата, така че за всеки случай не пречи да ги включите в диетата си. Портокалите съдържат витамин С, а скумрията, сардините и рибата тон са чудесен източник на витамин D. Уверете се, че вашата диета включва храни, богати на: витамин C, D и Е, цинк и протеини.

Витамин D се съдържа в:

  • ядките
  • семената
  • растителните масла
  • плодовете и зеленчуците.

4 превантивни начина за борба със стриите

Изследвания установяват известна връзка между ниските нива на витамин D и честотата на стриите и съответно правят заключение, че поддържането на здравословно ниво на този витамин може да намали риска от появата им. Освен споменатите източници, излагането на слънце също е лесен начин да си го набавите. Що се отнася до минералите, цинкът също е важен за кожата, тъй като помага за намаляване на възпаленията и играе важна роля в процеса на заздравяване на раните. Включването на богати на цинк храни във вашата диета, като ядки и риба, може да помогне за поддържането на кожата ви здрава.

Започнете да третирате стриите, веднага щом се появят

Тъй като е невъзможно да предотвратим напълно появата на стрии, можем да съсредоточим нашите усилия върху нещата, които зависят от нас, а именно да намалим външния им вид, така че да не са толкова забележими в дългосрочен план. Съществуват различни начини за третирането им, особено когато са току-що появили се. Освен да откриете причината за възникването им, можете да изберете и процедури за изглаждането им.

Превантивни мерки: процедури за намаляване на появата на стрии

Ретиноидна киселина

Кремовете на основата на ретиноидна киселина са локално лечение, което увеличава производството на колаген и подобрява еластичността на кожата. Ефектът се дължи на витамин А и когато се нанася върху кожата, кара стриите да изсветляват, така че да изглеждат като останалата част от тялото ви. Ако не можем да се отървем напълно от стриите, поне тези кремове ще ги накарат да избледнеят по-бързо!

4 превантивни начина за борба със стриите

Лазерна терапия

Лазерната терапия също е много ефективно лечение, което ще ви помогне да намалите появата на стриите. Тя стимулира производството на колагена и еластина в кожата ви, но се използва и за изглаждане на външния слой, тъй като има различни видове лазер. Вследствие на това кожата ще се регенерира и стриите ще избледнеят.

Допълнителна помощ срещу стрии: Ендосферна терапия

Терапията с Ендосфера е революционно неинвазивно лечение, което чрез релефен цилиндър с 55  микросфери, генерира нискочестотни механични вибрации. Когато се комбинират с натиск, те оказват въздействие върху тялото, което регенерира дренажа на течностите, уплътнява кожните тъкани и подобрява микроциркулацията. Ендосферната терапия не е процедура за намаляване на стриите, но нейното подобряване на микроциркулацията и лимфния дренаж води до по-гладка кожа и по-малко видими стрии.

4 превантивни начина за борба със стриите

Стриите, тези симпатични според нас резки по кожата, се появяват на различни части от тялото във всеки етап от живота ни. При поддържането на здравословно стабилно тегло, добра хидратация и своевременно търсене на лечение още с появата им със сигурност резултатите няма да закъснеят. И все пак, въпреки че някои хора са по-предразположени, всички ги имаме. Затова най-добрият съвет за лечението на стрии е да ги приемем и дори харесваме!

Ако никога не сте изпробвали терапия с Ендосфера, намерете най-близкия център и изпробвайте БЕЗПЛАТНА ДЕМО ПРОЦЕДУРА!